Balaton sirály

Látnivalók

Siófok minden kétséget kizáróan a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók tökéletes célpontja. Az Ezüst és Aranypart bársonyos homokja a napozni vágyóknak ideális, míg a Balaton kisebb-nagyobb hullámai a fürdőzők és az extrém sportok szerelmeseinek nyújtanak kikapcsolódást. Ám a Virágos Magyarország városa tartogat olyan látnivalókat, amelyeket – ha eddig nem tettétek volna – érdemes felírnotok az idei bakancslistára.

Siófoki Víztorony:

A Víztorony nem véletlenül került fel elsőként a megnézendők listájára. Ha csupán annyi időtök van, hogy egyetlen látnivalót néztek meg, mindenképp ez legyen az! Siófok legjellegzetesebb építménye 45 méteres magasságával a város szívében lenyűgöző látványt nyújt. Az 1912-ben Gergely Jenő és Gut Árpád tervei alapján átadott „Somogyország Kincse” 100. évfordulójára teljesen újjászületett. A torony felső szintjein kávézó, oxigénbár és egy különleges interaktív élményközpont kapott helyet, sőt ha bátrabbak vagytok, akár a teljes 360 fokban körbejárható kilátóból is megcsodálhatjátok a tájat.

Viharjelző Obszervatórium:

Az első látásra talán egy repülő csészealjra hasonlító Meteorológiai Obszervatórium nemcsak szokatlan formájával hívja fel magára a figyelmet, falai között komoly munka folyik, hiszen az egész Balaton környéke innen kapja a viharjelzést. Az 1954-ben Molnár Péter által tervezett épületben 2008-as felújítása óta olyan speciális meteorológiai eszközöket használnak, amely pontosságával a nap 24 órájában a balatoniak biztonságáért felel. Szépséghiba, hogy a munka miatt az épület nem látogatható. Ha ott jártok érdemes megnézni az Obszervatórium udvarán álló Uránia szobrát is, melyet Borsos Miklós készített.

A Kikötő és a Rózsakert:

1864 a Kisfaludy lapátkerekes gőzös indulása óta rendszeres hajóforgalmat bonyolító Kikötőben megnézhetitek a Millenniumi emlékművet vagy akár részt vehettek az egyik séta-, zenés-, vagy kirándulóprogramon is a Helka a Kelen, vagy a Talizmán fedélzetén. Érdemes időt szakítani egy sétára a Kikötő szomszédságában található Rózsa-Ligetben is, ami a kertészek gondos munkájának eredményeként a platánok adta árnyas sétányaival igazán magával ragadó élmény. Itt nézhetitek meg Vilt Tibor Balatoni Sellőjét is.

Sarlós Boldogasszony templom:

Siófok egyik legrégebbi katolikus temploma az 1903-ban épült neo-román stílusú Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom, amely belső építészeti szépségein túl komolyzenei kikapcsolódást is nyújthat: A környék legnagyobb orgonájának helyet adó templomban rendszeresek az orgonaversenyek és középkori zenei fesztiválok.

Jókai park és a Jókai villa:

Siófok nem véletlenül a parkok és virágok városa. A séták szerelmeseinek érdemes ellátogatni a Jókai Parkba is, amely 4,6 hektáron a város egyik legnagyobb és legpatinásabb parkja. Az egykori siófoki lovi területén helyet kapott angolpark színpompás virágai többször nyertek aranyat Magyar illetve az Európai megmérettetésben. Sőt a park délkeleti sarkában álló Jókai villában akár meg is szállhattok, mivel a villa szállodaként üzemel.

Fordított ház:

Siófok Széplaki városrészén áll ez a minden szempontból normális piros házikó. Leszámítva azt a tényt, hogy a feje tetején (pontosabban a tetőszerkezetén) áll. Minden megvan benne, ami kell: hálószoba, konyha, fürdőszoba. „Denevér üzemmódban”, különleges élmény. Szédülni normális, viszont egyensúly zavarban szenvedőknek nem ajánlott!